Walutowe kredyty mieszkaniowe a kursy walutowe – ocena ryzyka - Michał Buszko (Copernican Journal of Finance & Accounting, 2013)
Celem artykułu jest ocena walutowych kredytów mieszkaniowych udzielonych przez banki w Polsce. W ramach pracy badawczej przeprowadzono analizę portfela kredytów mieszkaniowych, ustalono jego strukturę, w tym w zakresie rodzaju walut oraz zmiany. Ponadto w ramach pracy przeprowadzono analizę opłacalności kredytowania walutowego względem momentu otrzymania kredytu. Na potrzeby niniejszej pracy przeprowadzono również analizę statystyczną zmienności kursów franka szwajcarskiego oraz euro, a także ustalono korelacje kursów i zmienności na tle innych walut wymienialnych wycenianych w Polsce. Badania wykazały wysoką zarówno krótko-, jak i długoterminową zmienność kursu franka na tle euro i innych walut oraz potwierdziły wysoki poziom ryzyka kredytowania w walucie szwajcarskiej.