Tertium non datur? Amerykański oryginalizm w spolaryzowanej demokracji - Katarzyna Maćkowska (Krytyka Prawa, 2024)
Oryginalizm jako jeden z głównych kierunków wykładni Konstytucji federalnej postrzegany jest coraz częściej jako instrument walki politycznej w rękach władzy sądowniczej. W niniejszym artykule przedstawiono rozważania dotyczące skutków wykładni oryginalistycznej, które w państwie o strukturze federalnej pozwalają na funkcjonowanie porządków prawnych o odmiennej aksjologii. Powyższe rodzi pytanie o zasadność akceptacji relatywizmu prawnego i zgody na kreowanie równoległych rzeczywistości jurydycznej w sytuacji, gdy stopień polaryzacji uniemożliwia dyskusję nad kompromisem. Celem artykułu jest podkreślenie, że paradoksalnie oryginalizm może wzmocnić stabilizacyjną i porządkującą rolę prawa zgodnie z koncepcją E pluribus unum.