Przestrzenno-ekonomiczne uwarunkowania aktywności turystycznej mieszkańców aglomeracji poznańskiej - Maria Zamelska; Beata Kaczor (Studia Periegetica, 2015)
W relacjach czasu i przestrzeni turystyka stanowi specyficzną formę rekreacji. Turystyczne formy rekreacji zawierają się częściowo w aktywności i rozwoju fizycznym, jak również w aktywności i rozwoju umysłowym, obejmując turystykę jako wędrowanie, rekreację ruchową i krajoznawstwo w czasie wędrowania oraz leczenie. Pod pojęciem aktywności turystycznej rozumie się ogół czynności i działań ludzi związanych z ich uczestnictwem w migracjach turystycznych. Celem badań było określenie specyficznych własności migracji turystyczno-wypoczynkowych realizowanych w turystycznych formach rekreacji przez mieszkańców aglomeracji poznańskiej. Do badania tego typu migracji w pracy zaproponowano zastosowanie metod modelowych ponieważ najefektywniejszą strategią rozwoju badań teoretyczno-empirycznych w dziedzinie migracji turystycznych jest metoda budowy modeli rekonstrukcyjnych. Natomiast do badania aktywności turystycznej wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego.(abstrakt oryginalny)