DİJİTAL GÖZETİM ÇAĞINDA PANOPTİKON: KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ ELEKTRONİK HÜKÜMETİ PORTALI (EGOV.KZ) - Ruslan Begen (Communicata, 2024)
Modern çağın, “dijital ekonomi”ye dönüşmeye başlayan ekonomilerde, devletlerin işleyişini de değiştirmedeki etkisinin, dikkat çekici bir katkıya sahip olduğunu söylemek gerekir. Siyasi ve sosyal gücün e-Devlet imkanlarıyla, adeta bir devrimle, dijital yapıya dönüşmesi ifadesi bütüyle bir hayal veya abartı değildir. Gözetim, yüzyıllardan bu yana farklı yöntemler ile toplumlar üzerinde uygulanan pratikleri kapsamaktadır. Bu deneyimlerin temel amacı, mevcut otoritenin toplumu kontrol etme güdüsünden gelmektedir. Gelişen teknolojinin sağlamış olduğu imkanlar bu arzuyu daha da güçlü kılabilmiştir.Bu çalışmada gözetimin tarihsel akış içinde aldığı biçimlere değinildikten sonra, XX. yüzyılın son çeyreğinden itibaren ortaya çıkmaya başlayan dijital teknolojinin özellikle son 20 yılda gözetimin de dijitalleşmesine yol açtığına işaret edilmiştir. Bu çerçevede, gözetimin günümüzde panoptik biçiminin iç içe geçerek işlev gördüğünün altı çizilerek dijital gözetimin post modern kültür bağlamında sıradan hale gelmesine ve Kazakistan Cumhuriyeti Elektonik Hükümeti E-Gov Portalı’na genel bakış ve başarıları değerlendirilerek e-Devlet hizmetlerine dikkat çekilmiştir.