تحلیل همگرایی سناریوهای آینده فناوری اطلاعات - امیر خدادادی; غلامعلی منتظر (سیاست علم و فناوری, 2023)
هدف از تحقیق حاضر، مطالعه، دسته‌‌بندی و تحلیل سناریوهای مختلف آینده فنّاوری‌‌اطلاعات و درک ارتباط میان این سناریوهاست. روشتحقیق، عبارت است از  مرور پیشینه پژوهش از نوع فراترکیب و مقایسه بین سناریوهای آینده فنّاوری‌‌اطلاعات. تحلیل سناریوهای آینده فنّاوری‌‌اطلاعات نشان‌‌می‌‌دهد این سناریوها هرچند متأثر از تحوّلات اجتماعی و روند رشد فنّاوری‌‌های پردازشی و ارتباطاتی است اما تأثیر عمیقی بر تحوّلات اجتماعی دارد. از دیدگاه تأثیر فنّاوری‌‌اطلاعات بر تحوّلات اجتماعی، این سناریوها از سه منظر متفاوت، شامل «مردم»، «دولت» و «الگوهای توسعه»  ترسیم‌‌می‌‌شوند. این سه منظر، در سه دستگاه مختصات متفاوت با محورهای عدم‌‌قطعیتی که در وهله اول متفاوت به نظر‌‌می‌‌رسند، به توصیف سبک زندگی مردم، حکمرانی دولت و مسیر توسعه کشورها می‌‌پردازند. از کاوش متن سناریوها، فهرستی از ویژگی‌‌ها و آثار تحقق آنها به دست می‌‌آید. یافته‌‌ها حکایت از اشتراک در ابعاد عدمقطعیت سه منظر یادشده دارد که منجر به تشکیل چارچوبی واحد از طریق انطباق تقریبی دستگاه‌‌های مختصات می‌‌شود. از مقایسه سناریوهای واقع در هر ربع این دستگاه مختصات واحد، نتیجهمی‌‌شود که به‌‌رغم تفاوت در بازیگران و نقشآفرینان اصلی، این سناریوها، همپوشانی جدّی در ابعاد و تجسّم وضعیت مطلوب دارند  و نوعی همگرایی مفهومی در آثار آنها مشاهده‌‌می‌‌شود.