Metoda harcerska w wychowaniu - Łukasz Hajduk (Horyzonty Wychowania, 2007)
W artykule 'Młodzież wobec wartości' Anna Błasiak pisze: Zachowanie i postępowanie młodzieży od zawsze było, jest i będzie obszarem zainteresowań ludzi dorosłych, bowiem młode pokolenie stanowi przyszłość społeczeństwa i zarazem jego ogromną szansę. Tymczasem dzisiaj wśród młodych ludzi dostrzegamy zjawisko apatii, frustrację, brak inicjatyw, kult konsumpcji, wycofanie z życia społecznego, pogardę dla etosu pracy i autorytetów, co często prowadzi do dewiacji w wymiarze indywidualnym i społecznym. Zjawiska te budzą niepokój ludzi dorosłych.' Rzeczywiście powyższe zjawiska przypisane młodym ludziom nie są dzisiaj odosobnione i budzą niepokój. Zadaniem dorosłychjest zatem tak pokierować wychowaniem dzieci i młodzieży, aby zanurzeni w świecie wartości – potrafili dokonywać dobrych wyborów, by kierowani zaszczepionymi ideałami nie zatracili świata kultury tworzonego latami przez naszych przodków. Mimo licznych przemian społecznych i pułapek błędnie pojmowanej wolności nie pozostajemy bezradni. W  wychowaniu „do” i „przez” wartości wiele metod nadal zachowało swoją skuteczność. Jedną z nich jest – dzisiaj może trochę zapomniana, choć nadal żywa – metoda harcerska...