Primer Vezikoüreteral Reflüde Renal Kortikal Anormallik ve İdrar Yolu Enfeksiyonu İlişkisinin Değerlendirilmesi - Esma Keleşalp; Ahmet Midhat Elmacı; Muhammet İrfan Dönmez (Genel Tıp Dergisi, 2021)
Amaç: Renal skar, primer veziko-üreteral reflü VUR hastalarında konjenital veya kazanılmış şekilde gözlenebilir. Renal displazi ise embriyolojik gelişimdeki kusurlar sonucunda ortaya çıkar ve VUR ile birliktelik gösterebilir. Bu çalışmamızda amaç VUR tanısı ile takip edilen hastalarda skar ve displastik böbrek sıklığını ve bunun İYE ile olan ilişkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2012-2018 tarihleri arasında primer VUR tanısı ile takip edilen hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Sekonder VUR tanılı hastalar Nörojenik mesane, posterior uretral valv vb. çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, idrar analizi, dimerkaptosüksinik asit DMSA sintigrafi ve işeme sistoüretrografi İSUG bulguları kaydedildi. Dilate VUR, İSUG’da ≥grade 3 VUR olarak kabul edildi. Renal skar ve displazinin İYE, VUR derecesi, lateralite ve cinsiyet ile ilişkisi olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Çalışmaya, kriterlere uyan toplam 121 hasta dahil edildi. Hastaların 66’ı kız %55 iken 55’i erkek %45 idi. Ortanca yaş 6 ay 2-42 ay olarak bulundu. Çalışmamızda 58 hastada %48 bilateral VUR saptanırken, 78 hastada %65 dilate VUR tespit edildi. İYE, toplamda 76 hastada %62,8 saptandı. Tüm hastaların 33’ünde %27,3 displastik böbrek gözlenirken, 20’sinde %16,5 renal skar tespit edildi. Displazik böbrekli olgularda İYE sıklığı istatistiksel anlamlı oranda daha az p