PARTICULARITĂȚILE MĂSURILOR DE CONSTRÂNGERE ÎN PROCESUL CONTRAVENȚIONAL - Andrian CREȚU (Revista Naţională de Drept, 2020)
Deseori participanții la proces, în special, persoanele în privinţa cărora s-a pornit procesul contravențional, nefiind în acord cu actele procesuale întreprinse de agentul constatator sau cu însăşi faptul pornirii procesului contravenţional, îşi manifestă dezacordul în modul în care poate împiedica procesul de administrare a probelor şi de apreciere a circumstanţelor obiective a cazului. În acelaşi timp, procesul contravenţional este caracterizat prin posibilitatea agentului constatator de a aplica anumite măsuri, care prin natura lor asigură posibilitatea continuării normale şi eficiente a procesului contravenţional. Aceste măsuri, care au caracter facultativ, stând la „înarmarea” agentului constatator, procurorului şi a instanţei de judecată, pot fi aplicate în momentul în care se constată că persoana în privinţa căreia a fost pornit procesul contravenţional sau alţi participanţi la proces acţionează în detrimentul scopului procesului contravenţional. Aceste măsuri de numesc măsuri de constrângere.