Razvitak stanovništva i demografske perspektive jugoistočne Evrope - Byron Kotzamanis (Stanovništvo, 2001)
Tri osnovna pitanja su u žiži interesovanja savremene demografije: a) Da li se geopolitički region jugoistočne Evrope, na osnovu reproduktivnog ponašanja, sa evropskog makroregionalnog aspekta, može posmatrati kao jedinstvena celina koja je jasno izdiferencirana od ostatka Evrope? b) Da li se nedavne demografske promene u bivšim ‘socijalistickim’ zemljama jugoistocne Evrope mogu tretirati kao nastavak dugoročnih tendencija ili/i su rezultat tektonskih političkih i društveno-ekonomskih promena kao i teškoća kojima je tokom trazicionog perioda izloženo stanovništvo? c) Kakve su demografske perspektive ovih zemalja i koje su njihove direktne i indirektne posledice?