BETONARME SİLİNDİRİK SU DEPOLARINDA EKONOMİK BOYUTLARIN BELİRLENMESİ - Güneş KOZLUCA; Halil NOHUTÇU (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2007)
Su depoları ihtiyaca göre farklı geometrik şekillerde yapılmaktadır. Uygun maliyetlerde depo tasarımlarının yapılması, ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Tasarımlarda, öngerilme hesabına girilmemiştir. Malzeme maliyeti açısından en ekonomik tasarımlar, küresel ya da silindirik depolardır. Bu çalışmada sulama veya içme suyu amaçlı, alttan ankastre, üstü açık silindirik betonarme su depolarında cidar kalınlığı, yükseklik ve yarıçap değerleri değiştirilerek tasarımlar yapılmış ve en ekonomik depo yarıçapı-depo yüksekliği oranı araştırılmıştır. Depolama hacmi sabit tutulmuştur. Bu oran kullanılarak yapılacak depolar ile ekonomimize katkıda bulunulacağı düşünülmektedir.