AŞERE-İ MÜBEŞŞERE ALGISININ TARİHSEL GERÇEKLİK PERSPEKTİFİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - Ali Yılmaz (İstem, 2017)
İslam toplumunda Aşere-i Mübeşşere algısı büyük kabul görmüş ve takip eden zamanlarda herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmadan toplumun kutsalı haline dönüşmüştür. Bu makalede, konu ile ilgili Buhari ve Müslim’de yer almayıp diğer hadis külliyatında yer alan ilgili hadisler, hadis tekniği açısından veya kelami/itikadi açıdan değil, tarihsel gerçeklik perspektifinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu makale ayrıca Aşere-i Mübeşşere ilgili akıllara takılan on sayısı, cennetle müjdeleme hadisinde adı geçenlerin hepsinin Kureyşli olması, ismi geçen kişilerde kadın sahabinin isminin bulunmaması ve Hz. Muhammed’in ahirete irtihalinden sonra gelişen siyasi olaylarla ilgileri irdelemeye çalışmıştır.