Sarsılmış Bebek Sendromu Süt Çocukluğu Döneminde Konvulsiyon Çocuk İstismarı İlişkisi Üç Adli Olgu Sunumu - Birgül Tüzün; Raif Üçsel; Nevzat Alkan; Agop Çıtak; Şebnem Korur Fincancı (Adli Tıp Bülteni, 2000)
Süt çocukluğu dönemi fiziksel istismar olgularında, harici travmatik değişimlerin görülme olasılığı oldukça düşüktür. Olgular, daha çok aniden ortaya çıktığı söylenen ve hu yaş grubuna özgü çeşitli hastalık tablolarında gözlenen klinik bulgular sebebiyle özellikle çocuk acil-yoğun bakım ünitelerine getirilmektedir. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil-Yoğun Bakım Ünitesi'ne konvulsiyon klinik bulgusu ile başvuran süt çocukluğu dönemindeki 1 erkek, 2 kız çocuğu fiziksel istismar yönünden kliniğe yansıma şekli ve doğru tanıya yönelme aşamasında adli tıbbi yaklaşımın önemini vurgulamak ve belgelemek amacıyla sunulmuştur. Her üç olguda da, yakın zamanda düşme hikayesi, beyin tomografisinde subdural hematom ve göz dibi incelemesinde yaygın retinal kanama tespit edilmiştir. Öykü derinleştirildiğinde, olguların çocuk istismarı açısından izlenmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Süt çocukluğu dönemi fiziksel istismar olgularında gecikmeden doğru tanı konulmasında, adli olgu olarak değerlendirilip, tespit edilen travmatik değişimlerin adli rapor şeklinde belgelendirilmesinde ve adli makamlara bildirilmesinde Adli Tıp Anabilim Dalları ile birlikte yürütülen koordine çalışmaların ivedilikle yaygınlaştırılması gerektiği düşünülmektedir.