D Vitamini Eksikliğinin Aksiyel Spondiloartritli Hastalarda Hastalık Aktivitesi, Fiziksel Fonksiyonlar, Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi ve Psikiyatrik Durum Üzerine Etkisi - Gamze Kılıç (Sakarya Tıp Dergisi, 2018)
Amaç: Aksiyel spondiloartrit (aksSpA), aksiyel iskeletin baskın tutulumu ile karakterize heterojen bir inflamatuvar hastalık grubudur. D vitamini eksikliği dünyada ender bir durum değildir. Bu çalışmanın amacı, axSpA hastalarında D vitamini eksikliği ile hastalık aktivitesi, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ve diğer klinik özellikler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Hastalık aktivitesi, fonksiyonlar, mobilite, yaşam kalitesi ve ağrı çeşitli indekslerle değerlendirildi ve aksSpA'lı hastalarda vitamin D düzeyleri için kan örnekleri toplandı.