Upravljanje šumama kao multifunkcionalnim ekosistemima u funkciji unapređenja životne sredine na području opštine Mrkonjić Grad - Saša Eremija; Marijana Kapović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2009)
U radu je dat prikaz stanja, značaja i multifunkcionalnosti šumskih ekosistema na području opštine Mrkonjić Grad u funkciji unapređenja životne sredine u cjelini. Prirodni resursi su veliki potencijal razvoja ovog područja, a načini gazdovanja imaju za cilj ostvarivanje njihovog maksimalnog uticaja na životnu sredinu i uspostavljanje ekološke prirodne ravnoteže između zatečenog stanja i sve više rastućih potreba društva. Navedeni su problemi, uzroci i ciljevi održivog upravljanja šumskim dobrima, a na bazi korišćenja analitičkog metoda u vezi sa dosadašnjim saznanjima, iz oblasti uticaja šumskih ekosistema na očuvanje, zaštitu i unapređenje životne sredine. Ukazano je na osnovne smjernice koje vode ka unapređenju stanja, odnosno poboljšanja svih opštekorisnih funkcija područja šuma.