Kabul ve Kararlılık Terapisiyle Sigara Bırakma: Olgu Sunumu - Ufuk BAL; Soner ÇAKMAK; Ertan YILMAZ; Lut TAMAM; Mahmut KARAYTUĞ (Cukurova Medical Journal, 2015)
Sigara yıkıcı biyopsikososyal etkileri olabilen, en yaygın bağımlılıklardan birisidir. Sigarayı bırakmada ilaç tedavisi ve psikoterapiden yararlanılır. Bu psikoterapi yaklaşımlarından birisi olan kabul ve kararlılık terapisine göre kendi başına olumsuz duygulanım ve yoksunluk belirtileri değil, bu belirtilere esnek olmayan ve kaçıngan yanıt, sigarayı bırakma oranlarını belirlemektedir. Kabul ve Kararlılık Terapisinde, sigara kullanımında gözlenen içsel uyaranlardan kaçınma ve beraberinde katı bir çerçevede tepki verme eğilimi hedef alınıp başarılı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu yazıda, 35 yıllık aralıksız sigara içme öyküsü olan ve sigara bırakma istemiyle psikiyatri polikliniğine başvuran bir bireyde, kabul ve kararlılık terapisi’nin uygulanım basamakları ve sonuçları ortaya konacaktır.