LES INFLUENCES DES OBJETS DANS LA JALOUSIE D’ALAIN ROBBE-GRILLET / ALAIN ROBBE-GRILLET’NİN KISKANÇLIK ESERİNDE NESNELERİN ETKİLERİ - Emel ÖZKAYA (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2011)
Alain Robbe-Grillet, çok fazla seyahat etmesine neden olan ziraat mühendisliği mesleğini yapar. Bu meslek ona nesneleri ve insanları gözlemleme zevkini verir. Yazar, Yeni Roman’ın gelişip olgunlaşmasında kuramcı ve önde gelen üstadı olarak kabul edilir. Klasik romanın kişileri ön planda tutmasına karşılık, Yeni roman nesnelerin evreni olarak kabul edilir. Alain Robbe-Grillet’nin Kıskançlık isimli eseri bu belirgin aşamayı görmemize olanak sağlar. Romanın başlığında, hem bir duyguyu hem de bir nesneyi belirten çift anlam bulunur. Açıkçası, bu eserin ana konusu karısının tüm şüpheli davranışlarını ortaya koyan anlatıcı-kocanın kıskançlık duygusudur. Anlatı boyunca, karısının onu aldatıp aldatmadığından emin olamaz. Fakat Kıskançlık romanına yenilik katan şey, yazarın anlatı yöntemidir. Bu eserde her şey, karısı A.’yı gözlemleyen kıskanç anlatıcı-kocanın bakış açısından betimlenir. Yazar bize geleneksel bir tablo sunar, ki bu tablo evli bir kadın olan A.’dan, karısı Christiane’ı evde bırakarak düzenli bir şekilde onu ziyarete gelen evli erkek Franck’tan ve her şeyi gözlemleyen anlatıcı-kocadan oluşur. Kitap boyunca anlatıcının adının söylenmemesine rağmen, sıkıntıları ve kaygılarıyla onun var olduğunu anlarız. Kıskanç kişinin şüpheleri, görünümün düzenini, gözlemlenmiş detayların seçimini gizli bir şekilde doğrular.