بررسی ویژگی‌های فیزیکی، نوری و بیولوژیکی کاغذ اسکناس ضد‌باکتری حاوی نانونقره - امید یزدانی آقمشهدی; قاسم اسدپور; اسماعیل رسولی گرما رودی; رضا ایمانی (پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل, 2017)
سابقه و هدف: هدف از این تحقیق تولید کاغذ اسکناس ضد باکتری با استفاده از نانو ذرات نقره می‌باشد. اسکناس از گذشته جزء لاینفک مبادلات تجاری بوده است. در ایران حدود هشت میلیارد برگ اسکناس وجود دارد که در یک دوره 5 ساله در چرخش است این حجم زیاد اسکناس و دست به دست شدن متوالی آن، باعث انتقال‌ عوامل بیماری‌زای زیادی می‌گردد، ‌به طوریکه طبق تحقیقات علمی ثابت شده اسکناس قطعا" آلوده است ‌و باید آن را یک خطر بالقوه در جامعه دانست. در خصوص ضد باکتری کردن کاغذ، تحقیقی بر روی دو نوع ماده کیتوزان و نانو ذرات نقره جهت تولید کاغذ ماسک انجام و نانو ذرات نقره را به عنوان بار منفی و ذرات کیتوزان را به عنوان بار مثبت به صورت لایه‌ای(LbL ) روی الیاف نشاندند. بررسی‌ها نشان داد با افزایش تعداد لایه‌ها، خاصیت ضد باکتری کاغذ نیز افزایش می‌یابد. مواد و روش‌ها: در این تحقیق جهت تولید کاغذ اسکناس ضد باکتری از خمیرکاغذ آزمایشگاهی حاصل از الیاف پنبه داخلی استفاده شد. برای تهیه خمیرکاغذ فوق الذکر، الیاف پنبه با کمک دستگاه دفیبراتور آزمایشگاهی به درجه روانی اولیه حدود oSR 12رسانیده شد. سپس خمیرکاغذ حاصله با استفاده از پروکسید هیدروژن با شرایط دمایی 120 درجه سانتی گراد و pH حدود11 در مدت 120 دقیقه رنگبری گردیده و پس از پالایش آن تا درجه روانی oSR34، به منظور افزودن مواد افزودنی به درصد خشکی %1/3 و pH خنثی رسانیده شد. ماده ضد باکتری نانو نقره با مقادیر مصرف 25، 50، 75 و 100 ppm، بر اساس وزن خشک خمیر، به همراه میزان 3/0 درصد پلی آکریل آمید کاتیونی (C-PAM) به عنوان کمک نگهدارنده استفاده گردید. پس از آن از خمیرهای فوق الذکر، کاغذهای دست ساز استاندارد 90 گرمی ساخته شده و از نظر خصوصیات فیزیکی و نوری با کاغذ دست ساز نمونه شاهد مقایسه شد. برای آزمون بیولوژیکی کاغذها از روش اندازه گیری هاله عدم رشد دو باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشیرشیاکلی به عنوان دو باکتری شاخص در آزمون های بیولوژیکی استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد با افزایش سطح نانو نقره میزان خاکستر، صافی سطح و ماتی کاغذ افزایش و روشنی آن کاهش یافته و در مقابل درآزمون موم کنی و حجیمی بی تاثیر بوده است. در خصوص آزمون بیولوژیکی، نتایج نشان داد با مصرف بیشتر نانو نقره خصوصیات ضد باکتری کاغذ و هاله عدم رشد بیشتر می‌گردد. نتیجه گیری: با در نظر گرفتن کلیه نتایج میزان مصرف ppm 25 به عنوان میزان مصرف بهینه تعیین گردید. در میزان مصرفppm 25 فاکتورهای فیزیکی کاغذ و شرایط نوری بسیار نزدیک به کاغذ شاهد می‌باشد