ASKERİ HARCAMALAR ÖZELİNDE KAMU HARCAMALARI VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ - Murat Çetinkaya; Ahmet Turan Çetinkaya; Emre Aksoy (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2017)
Kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkileri ekonomi ve maliye literatüründe önemli bir yer teşkiletmektedir. Bu çalışmada, Türkiye‟de 1960–2014 yılları arasında kamu harcamalarının ekonomik büyüme ile olan ilişkisi,ARDL sınır testi çerçevesinde analiz edilmiştir. Yapılan analiz, kamu harcamalarının, kamu kesimi mal ve hizmet alımları ilebu alımlara yapılan ödemeleri ve askeri harcamaları kapsamaktadır. Çalışma, var olan literatürden farklı olarak, kamuharcamalarının askeri harcamalar özelinde ayrıştırılmış ve bu harcamalar ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin ayrıca testedilmiş olmasıdır. Bu amaçla çalışmada ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılmıştır. Ekonometrik analizden elde edilenbulgular, Türkiye ekonomisinde kısa dönemde askeri harcamalar ve ekonomik büyüme arasında istatistikî olarak anlamlı birilişki görülmemiştir, fakat bu ilişkinin uzun dönemde pozitif ve anlamlı olduğu saptanmıştır. Askeri harcamaların dışındakalan kamu harcamaları ile büyüme arasındaki anlık/cari ilişki kısa dönemde pozitif olup, daha sonra negatife dönmektedir.Uzun dönemde ise askeri harcamalar haricindeki kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi tespitedilmiştir