ÜNİVERSITE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARI İLE PROBLEM ALANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - Mustafa Koç; Selahattin Avşaroğlu; Adem Sezer (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2004)
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin akademik başarılarıile problem alanlarıarasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda ilgili literatür taramasıyapılmıştır. Daha sonra K.T.Ü. Fatih Eğitim Fakültesinden rastgele 88 öğrenciye 50 maddeden oluşan Üniversite Öğrencileri Problem Tarama Ölçeği ÜNÖPTO uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, üniversite öğrencilerinin problem alanlarınıbelirlemeyi ve bu alanların, öğrencilerin akademik başarılarına olan etkisini ortaya koymayısağlayacaktır. Bu amaç doğrultusunda, problem alanlarıolarak belirlenen; kişiler arasıilişkiler, depresyon, akademik mesleki problemler, aileye yönelik problemler, nevrotik eğilim ve yardım alma davranışıile ilgili problemler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda problem alanlarının birbiriyle olan korelâsyonu da göz önünde tutulmuştur. Bu amaçla gerçekleştirilen korelasyon çalışmasında belirgin olarak aile ile ilgili problem alanı, kişiler arasıilişkilere ilişkin problem alanı, akademik ve mesleki problem alanıile akademik başarıyıgösterir başarıortalamasıve başarıdeğerlendirilmesi değişkenleri arasında anlamlıilişkiler bulunmuştur. Ayrıca diğer problem alanlarıyla, akademik başarıarasında dolaylıolarak anlamlıilişkiler söz konusudur.