Rolul leptinei și adiponectinei în hipertensiunea arterială asociată obezității la copii - Svetlana Cojocari; Nelea Mătrăgună; Liliana Bichir-Thoreac (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Creșterea prevalenței obezității la nivel mondial justifică investigarea rolului adipokinelor ca biomarkeri de diagnostic precoce a bolilor cardiovasculare și metabolice. Scopul studiului a fost determinarea dereglărilor hormonalmetabolice asociate obezității și elucidarea rolului adipokinelor în realizarea hipertensiunii arteriale (HTA) la copiii obezi. Material și metode: Lotul general de cercetare a inclus 218 copii supraponderali/obezi, vârsta 10-18 ani (n = 108 hipertensivi şi 110 = normotensivi). SM (IDF, 2007) s-a diagnosticat la 46 (21,10%) copii. Adiponectina și leptina serică s-a apreciat prin metoda ELISA. Rezultate: Valoarea serică a adiponectinei s-a apreciat mai mică (5,8 ± 0,12 ng/ml vs 7,1 ± 0,18 ng/ml și 11,0 ± 0,33 ng/ml; p<0,001), iar cea a leptinei mai mare (15,8 ± 0,66 ng/ml vs 11,5 ± 0,51 ng/ml și 7,9 ± 0,23 ng/ml; p<0,001) la copiii hipertensivi, față de cei normotensivi și lotul martor. Însă cele mai mici valori ale adiponectinei (5,2 ± 0,16 vs 6,8 ± 0,13 ng/ml; p<0,001) și mai mari ale leptinei (20,5 ± 0,95 vs 11,7 ± 0,39 ng/ml; p<0,001) s-au constatat la copiii cu SM față de cei fără SM. Leptina a corelat pozitiv cu IMC (r = + 0,68, p<0,001), CA (r = + 0,75, p<0,001) și TAS (r = + 0,49, p<0,001), iar adiponectina a corelat negativ cu IMC (r = - 0,65, p<0,001), CA (r = - 0,62, p<0,001), TAS (r = - 0,47, p<0,001) și marcherii proinflamatorii: TNF-α (r = - 0,67, p<0,001), hs-PCR (r = - 0,76, p<0,001). Concluzie: Am constatat că nivelele serice mărite ale leptinei și scăzute ale adiponectinei pot juca un rol important în realizarea HTA și SM la copiii obezi și pot servi drept biomarkeri ai acestora.