طراحی مدل نتیکت در آموزش مجازی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - راهله غریب نواز; الهام فریبرزی; حسین کریمی مونقی; محمود قربانی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2023)
چکیدهمقدمه: عدم آشنایی با نتیکت یا پروفشنالیسم مجازی، برای هر کدام از دو عنصر کلیدی سیستم آموزشی(استاد و دانشجو)، ایراد محسوب خواهد شد و باعث به وجود آمدن سوءبرداشت و بعضا"رفتارهایی به دور از شأن و منزلت هر کدام از ایشان نیز می‌شود.هدف این پژوهش طراحی مدل نتیکت در آموزش مجازی دانشجویان پزشکی است. روش: در ابتدا با بررسی ادبیات موضوع و مطالعات کتابخانه ای،استخراج ابعاد و مؤلفه های مرتبط با موضوع صورت گرفت و سپس برای طراحی مدل مفهومی پژوهش با استفاده از روش تحقیق دلفی و پانل خبرگان مهمترین ابعاد و مؤلفه‌های نتیکت تعیین شدند. جامعه آماری شامل 15نفر خبره بود که با توجه به موضوع پژوهش انتخاب شد.نتایج: در نهایت مدل نتیکت در آموزش مجازی با تعداد 10 بعد و 31 مولفه نهایی شد. ابعاد در متغیر نتیکت شامل راه اندازی،ارزشیابی و قوانین نتیکت و در متغیر یادگیری الکترونیک شامل فناوری، آموزشی،مدیریتی،طراحی رابط کاربری،اخلاقی،سازمانی وارزشیابی می باشد. معیار پذیرش هر مولفه،قرار گرفتن آن در چارک3 تا 4بود که بعد از سه راند، توافق در مورد ابعاد و مولفه ها حاصل شد.نتیجه گیری: یکی از راه‌های جلوگیری از بروز اختلالات متعدد در برقراری ارتباطات بین استاد و دانشجو در آموزش های مجازی، آشناسازی آنان با نتیکت می‌باشد. عدم آشنایی با نتیکت در فضای مجازی، فعالیت‌هایی مانند طراحی آموزشی و تدوین محتوا را تحت الشعاع قرار خواهد داد.واژه‌های کلیدی: مدل نتیکت، آموزش مجازی، دانشجوی پزشکی، یادگیری الکترونیکی