Здоров’я людини як соціальна цінність в освітньо-мовному контексті - Надія Ашиток (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Проведений аналіз свідчить про те, що специфіка національно-культурного розвитку нації, особливості психічного складу та історичних традицій спричиняють суттєві відмінності в сприйнятті здоров’я в контексті ієрархії цінностей. Із цього погляду, здоров’я в українській етноспільноті займає одне з провідних місць, оскільки без нього втрачають сенс такі цінності, як багатство й краса. Сучасна ситуація глобалізації та взаємовпливів культур, безперечно, приводить до перегляду й модифікації національно-культурних цінностей, однак у своїй цілісності не руйнує базових ціннісних стереотипів, у тому числі про фізичне виховання.