ÇOK DEĞİŞKENLİ GARCH MODELİYLE DÖVİZ KURLARINDA OYNAKLIK GEÇİŞİ - Üzeyir AYDIN (Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
ÖZ: Bir finansal varlığın fiyatındaki değişkenliğe oynaklık denilmekte ve çoğunlukla standart sapma ile ölçülmektedir. Yüksek belirsizlik durumunda oynaklık artmaktadır. Bir piyasada yaşanan şokun diğer piyasalarda getiri ve oynaklık üzerindeki etkisi ise oynaklık geçişi olarak ifade edilmektedir. Uluslararası finansal piyasalarda oynaklık geçişi, 2008 yılı küresel krizinin etkileriyle birlikte önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla Avrasya Ekonomik Birliğini oluşturan Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya döviz kurları arasında oynaklık geçişini ortaya koymaktır. Söz konusu ülkelerin 31.12.2018 – 30.06.2023 tarihleri arasındaki döviz kuru günlük kapanış fiyatları üzerinden elde edilen getiri serileri MGARCH yöntemiyle analiz edilmiş, getiri oynaklıklarının haber etkisinin kaynak ülkeleri ile oynaklık geçişinin kaynak ülkeleri belirlenmiştir.