ПРИНЦИПИ ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЇ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ЗАБОРОН - N.O. Pustova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
У статті на основі комплексного системного аналізу розглянуто принципи декриміналізації заходів кри- мінально-правового впливу. Зазначено, що головним напрямом кримінально-правової політики є декриміна- лізація діянь, які визначають об’єкт впливу такої політики. Принцип достатньої суспільної небезпеки має на увазі те, що діяння заподіює значну шкоду суспільним інтересам. Принцип можливості позитивного впливу некримінально-правовими заборонами на поведінку людини передбачає вирішення питання про ефектив- ну протидію діянню. Принцип відносної поширеності діянь, які підлягають декриміналізації, підкреслює необхідність врахування їх поодинокого характеру під час встановлення юридичної відповідальності за ді- яння. Принцип переважання позитивних наслідків у декриміналізації особливо актуальний для економічної діяльності. Принцип своєчасності декриміналізації означає її проведення в момент появи, коли діяння не становить суспільної небезпеки, з чого слідує шкідливість запізнілої декриміналізації. Сутність декриміналізації виражається в законодавстві через принципи права – таким чином забезпечується формування правового закону, під яким розуміють офіційно визнаний, загальнообов’язковий нормативно-правовий акт, який заснований на принципах права як загальних нормах, що застосовують до регулювання конкретних суспільних відносин. Декриміналізація повинна здійснюватися відповідно до системних принципів. При потребі це доповнюється побудовою оптимальних моделей. Такий підхід до проблеми зумовлений необхідністю створити належний механізм законотворчості, який дозволив би уникати помилок при реформуванні кримінального законодавства. Принципи декриміналізації утворюють комплексну систему, де один принцип виходить зі змісту іншого. Основоположним принципом декриміналізації є принцип верховенства прав і свобод людини, який конкретизується у загальних принципах як презумпція невинуватості, справедливість.