Cancerul glandei tiroide, conform stadializării noi. - Andrei Ţîbîrnă; Gheorghe Ţîbîrnă; Ion Mereuţă (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Ediţia curentă a Manualului AJCC de Stadializare Cancerului şi a Clasificării TNM Tumorilor Maligne a UICC a fost publicată la sfârşitul anului 2016 şi a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017. Ediţia a opta a AJCC – TNM, consideră ediţia curentă ca fiind o „punte” între abordarea „populațională” şi cea „personalizată” a managementului oncologic. A fost elaborat rolul medicului curant în aprecierea stadiului, deoarece este singurul specialist care are acces la toate informațiile, începând de la examinarea clinică, imagistică, rezultate histopatologice şi elaborări chirurgicale. Cancerul glandei tiroide după stadializare nouă a fost divizată: Carcinom papilar, folicular, cu celule Hurtle, carcinom tiroidian slab diferenţiat, carcinom anaplazic (nediferenţiat). Carcinom tiroidian medular. Detalii privind modificarea carcinomului tiroidian medular sunt tratate într-un capitol separat. Mutaţia tumorală a fost adăugată ca o nouă categorie, precum şi nivelurile calcitoninei şi ale antigenului carcinom-brionar. Modificarea valorilor vârstei la diagnostic utilizată pentru stadializare a crescut de la 45 de ani la 55 ani. Tumora primară: extensia extratiroidiană minimală a fost înlăturată din definirea tumorii T3. Ca urmare, extensia extratiroidiană minimală nu influenţează nici una dintre categoriile T, nici stadializarea în ansamblu. Categoria N1a include acum ganglionii de la nivelul VII (mediastinii superiori). Conform acestui sistem de clasificare a fost elaborat un capitol nou – carcinomul paratiroidian.