Пострадянська «амбівалентність свідомості» української молоді (за матеріалами опитування «Радянське минуле та його вплив на життя сучасної молоді») - Natalia Shlikhta (Наукові записки НаУКМА: Історичні науки, 2022)
Упродовж вересня–листопада 2021 р. команда проєкту «Радянське минуле: (Пере)осмислення історії» проводила онлайн-опитування серед учнівської молоді 14–18 років під загальною назвою «Радянське минуле та його вплив на життя сучасної молоді». Це одне з перших подібних опитувань, що зафіксувало бачення й переконання наймолодших українських громадян. У статті проаналізовано результати цього опитування в ширшому контексті сучасних дискусій про вплив радянського минулого на життя українських громадян і про явище «пострадянськості» на просторах розваленого СРСР. Опитування проводили напередодні широкомасштабної війни Росії проти України, що розпочалась 24 лютого 2022 р. Було зафіксовано ті поведінкові патерни й ціннісні орієнтири «покоління Незалежності», що їх соціологи визначають як «амбівалентні». Адже вони водночас засвідчують і декларативний розрив молоді з радянським минулим, і вплив цього минулого на її сьогодення. Питання про те, наскільки і як саме війна вплине на переосмилення радянського минулого, на думку авторки статті, наразі залишається відкритим.