Fıkıh ve Hukuk -İslam Hukuku Kavramı Üzerine Bir Değerlendirme - Talip Türcan (Eskiyeni, 2012)
Fıkhı ifade etmek amacıyla İslam hukuku tabirine XIX.   yüzyılın sonlarından itibaren başvurulmaya başlandığı bilinmektedir. Fıkhın, 'toplumsal düzeni sağlayan devletsel yetkiye dayalı ve organize yaptırım araçlarına sahip normatif yapı' anlamında hukuk kavramına indirgenmesi modern döneme özgü bir tutumdur. Yalnızca ibadetler alanım düzenleyen fıkhı hükümler kapsam dışı bırakılmak suretiyle, fıkhın İslam hukuku tabiriyle ifade edilmesi gelenek halini almıştır.