Pedogeografske razmere na krasu - Franc Lovrenčak (Dela, 1989)
Prispevek obravnava nekalere značilnosti prsti dveh kraških predelov. Prvi je Rakovsko - unško polje in drugi okolica Skocjana pri Divači. V proučevanih prsteh se kažejo ozki odnosi med reliefom, matično osnovo in lastnostmi prsti. Prsti na polju in pri Škocjanu imajo podobno zgradbo profila. Po teksturi so prsti na polju bolj glinaste. Vzrok je v večjem deležu netopnega ostanka pri preperevanju dolomita.