Utvärdering av effektivitet och kvalitet med strukturerade brottsanmälningar - Martin Boldt (Nordisk Politiforskning, 2018)
Abstrakt Denna artikel utvärderar en strukturerad metod för registrering av brottsplatsuppgifter från mängd-/vardagsbrott genom en jämförelse med traditionella textbaserade brottsanmälningar. En initial användarstudie kopplad till ett bostadsinbrott utvärderar effektiviteten hos de båda metoderna. Effektiviteten kvantifieras som dels tiden det tar att registrera bostadsinbrottet samt antalet relevanta brottsplatsuppgifter som registreras. Resultaten visar att den strukturerade metoden har statistiskt signifikant snabbare avrapportering än traditionella textbaserade anmälningar (p<0,05). Samtidigt registrerar den strukturerade metoden i snitt 2,96 gånger fler brottsplatsuppgifter. Utöver effektivitetsskillnaderna lyfts och diskuteras även mer kvalitativa för- och nackdelar med den strukturerade metoden. Sammantaget konstateras att metoden kan ge både stora tidsbesparingar och kvalitets-ökningar i avrapporteringen vad gäller vardagsbrottens olika brottskategorier. En grov uppskattning landar kringsvid 11–30 heltidstjänster/år. Detta skulle kunna avlasta redan tungt belastade poliser, samt i viss mån frigöra resurser inom polismyndigheten som kan användas till mer kvalificerade uppgifter, t.ex. inom brottsamordningen eller för att på olika sätt öka kontakten med medborgarna.