Natural Bridges on the Vratna River (Eastern Serbia) as the Last Remnants of a Former Cave - Jelena Ćalić-Ljubojević (Acta Carsologica, 2016)
Reka Vratna, ki ima porečje na zahodnem robu dačanske kotline, je desni pritok Donave. Od skupaj 22 km dolgega toka teče v dolžini 3,5 km skozi sotesko, vrezano v titonijske apnence. Preko soteske se pnejo 3 naravni mostovi, ki skupaj pokrivajo 94 m rečnega toka. Zelo verjetno sta 2 od teh mostov ostanek nekdanjega jamskega stropa. Zaradi denudacijskih procesov in porušenega ravnotežja se je skoraj ves jamski strop udrl, razen dveh delov. V soteski je tudi nekaj kratkih jam in spodmolov. Najdaljša jama (305 m) je ravno za največjim od mostov.