The Effect of Flexible Working on Job Performance During the Covid 19 Pandemic: The Mediation Role of Job Characteristics /Covid-19 Pandemi Döneminde Esnek Çalışmanın İş Performansına Etkisi: İş Özelliklerinin Aracılık Rolü - Osman Bayraktar; Elif Sarpkaya (Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, esnek çalışma düzenlemelerinin kamu kurumlarında çalışanların iş performansı üzerindeki etkisini ortaya koymak ve bu etkide iş özellikleri modellemesinin aracı rolünü açıklamaya çalışmaktır. Kesitsel nitelikteki bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve 2021 yılında belediyelerde görev yapan çalışanların katılımı ile gerçekleştirilmiştir. 312 çalışan üzerinde analizler yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve Esnek Çalışma Ölçeği, İş Özellikleri Ölçeği ve İş Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin incelenmesinde; çarpıklık ve basıklık, normallik, güvenilirlik, açımlayıcı faktör analizi, betimsel istatistiksel analizler ve aracılık analizleri uygulanmıştır. Arabuluculuk analizleri PROCESS Macro ile, diğer analizler Jamovi 2.3.18 ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, esnek çalışma ile iş özellikleri arasında olumlu, iş performansı ile arasında ise olumsuz bir ilişki görülmüştür. Sonuç olarak, esnek çalışma ile iş performansı arasındaki ilişkide iş özelliklerinin aracı rol oynadığı ana hipotezi desteklenmiştir. Bu sonuç, kamuda ilk kez böyle bir çalışma yapıldığından yöneticiler için özgün ve yol göstericidir