Heidegger’in Metafizikle Karşılaşması - Musa Duman (Mukaddime, 2010)
Bu çalışmada, Heidegger’in metafiziğe ilişkin fikirlerini yorumluyoruz. Metafizik, Heidegger için, bir felsefe disiplini ve bir felsefe yapma biçimi olmadan önce, en temelde, bir varlık deneyimi ve algısıdır. Ancak o, herhangi bir varlık deneyimi değildir; Batı geleneğini ve Batının tarihsel hareketini, bir bütün olarak, belirlemiş olan bir varlık deneyimidir. Bu tarihsel hareketin vardığı nihai nokta nihilizmdir. Nihilizm, yolun sonudur: bugün yolun sonunda bulunmaktayız. Heidegger için insanlığın insanlık olarak geleceği bu nihilizmi aşıp aşamayacağına bağlıdır. Nihilizmden kurtuluş varlığın kendi asli özüne uyan/ uygun bir varlık algısının bizlerde inkişafı ile mümkündür. Ve bu ancak düşünmenin özsel alanında varlık sorusunu üstlenmek yoluyla gerçekleşebilir