The possibilities of temporary reintroduction of border control at the internal borders of the Schengen Area in the light of current challenges - Anna Doliwa-Klepacka (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Utworzenie Strefy Schengen było jednym z największych, najbardziej docenianych społecznie, osiągnięć współpracy 22 państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Islandii, Liechtensteinu, Norwegii i Szwajcarii. Zasady przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej należą do polityk wspólnych, poddanych szczególnym reżimom, ale szczególnie członkostwo w Strefie Schengen wiąże się z licznymi konsekwencjami w zakresie m.in. kontroli granicznej, określonymi w Kodeksie granicznym Schengen. Jedną z najważniejszych jest zniesienie kontroli na granicach wewnętrznych państw tworzących tę Strefę.