Üç Fazlı Gerilim Kaynaklı Evirici için SDGM, ÜHDGM ve HDGM Tekniklerinin MATLAB/SİMULİNK ile Karşılaştırmalı Analizi - Mustafa Dursun; M.kenan Döşoğlu (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Bazıgüç elektroniği devrelerinin kontrolünde darbe genişlik modülasyon (DGM)teknikleri büyük önem taşımaktadır. Mikroişlemci teknolojilerinin gelişmesidarbe genişlik modülasyon tekniklerinin çeşitlilik kazanmasına yol açmıştır. Enyaygın kullanılan teknikleri sinüs DGM (SDGM), uzay vektör DGM (UVDGM), üçüncüharmonik DGM (ÜHDGM) ve histerisiz DGM (HDGM) olarak sıralayabiliriz. Butekniklerin bir birlerine olan avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Buçalışmada SDGM, ÜHDGM ve HDGM teknikleri MATLAB/SIMULINK ortamında üç fazlıgerilim kaynaklı bir eviriciye uygulanmıştır. 1 kW’lık bir omik yük üzerindeoluşan akım, gerilim grafikleri ile gerilimde meydana gelen toplam harmonikbozulumların(THB) karşılaştırılması yapılmıştır. Simülasyon sonuçlarından, HDGMyönteminde oluşan harmonik seviyenin IEEE 519 standartlarına en uygun olduğugörülmüştür.