ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Oryslava Grafska; Oksana Pidvalna; Khrystyna Bodnarchuk (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена аналізу тенденцій розвитку туристичної сфери в Україні та світі в умовах пандемії COVID-19, визначенню перспективних напрямів розвитку внутрішнього туризму, зокрема в Україні. Розглянуто вплив пандемії на розвиток туризму у минулому та досліджено стан туристичної сфери у світі та окремих країнах в умовах пандемії COVID-19. Проаналізовано заходи, що вживаються у різних країнах світу, для стимулювання розвитку внутрішнього туризму в умовах пандемії. Вивчено сучасний стан туристичної сфери України в умовах кризи. Виокремлено проблеми, які стримують розвиток внутрішнього туризму в Україні: відсутність системної взаємодії, партнерства між суб’єктами туристичної індустрії; невідповідність якості та ціни послуг; неналежний рівень транспортної доступності та безпечності дестинацій; туристи для подорожей країною найчастіше обирають самодіяльний туризм. Запропоновано три сценарії розвитку внутрішнього туристичного ринку в Україні у 2021 році – оптимістичний, реалістичний та песимістичний. Встановлено, що прогнози розвитку внутрішнього туризму в Україні суттєво залежать також від ситуації з пандемічними обмеженнями у основних країнах-дестинаціях туристичних потоків з України.