Оцінка ефективності складської логістики підприємств - О. Borshchenko; V. Shcherbyna (Розвиток методів управління та господарювання на транспорті, 2019)
У статті проведено аналіз ринку складської логістики України, розглянуті його особливості, виділенні сучасні тенденцій в управлінні процесами складської логістики, запропоновано методичний підхід до оцінки ефективності діяльності підприємств в сфері складської логістики, який ґрунтується на визначенні рівня логістичного сервісу та роботи складського комплексу підприємства та надає можливості визначити резерви підвищення ефективності складської діяльності. Складська логістика є однією з підсистем логістики, що займається розробкою способів організації складського господарства, прийманням, розміщенням, а також обліком товару на складі. Логістика складування прагне організувати управління запасами таким чином, щоб мінімізувати витрати, які пов’язані з переробкою та складуванням товару. Основним елементом складської логістики є склад, призначенням якого в сучасних умовах вже не є зберігання вантажів, він трансформується в перевалочний пункт для надання послуг з крос-докінгу, комплектації, консолідації, сортування, маркування вантажів з метою мінімізації витрат на транспортування і зберігання товарів та скорочення часу доставки. Оцінюючи ефективність роботи підприємства в сфері складської логістики, можна розглядати її з двох сторін: в «широкому» розумінні цього слова, тобто підвищення якості функціонування логістичної системи, до складу якої входить складський комплекс, і в «вузькому» розумінні, як ефективність роботи самого складського комплексу. Як критерій оцінки «широкої» ефективності використовується показник ефективності логістичного сервісу. В якості інтегрального критерію «вузької» ефективності функціонування складу виступає показник, що враховує ефективність складських технологічних процесів, використання складських площ, якості обслуговування на складі, економічної ефективності роботи складу.