تأثیر فین‌تک بر رفاه خانوارهای روستایی ایران - رضا معبودی (جستارهای اقتصادی, 2024)
مقدمه: فین‎تک یکی از نوآوری‎های مالی است که بر توسعه بازارهای مالی، رشد مؤسسات مالی و ارائه خدمات مالی اثرگذار است و به ایجاد محصولات جدید، الگوهای تجاری جدید و برنامه‎های کاربردی جدید منجر می‎شود. فین‎تک با توجه به میزان دسترسی جامعه به سایر خدمات مالی، دارای آثار متفاوتی بر رفاه خانوارهای شهری و روستایی است. از یک‎طرف، فین‎تک ازطریق کاهش عدم‌تقارن اطلاعات، تخصیص کارای منابع مالی، کاهش هزینه تأمین مالی، انباشت سرمایه و افزایش میزان تحصیلات افراد به افزایش توسعه اقتصادی و رفاه خانوارها منجر می‎شود. از طرف دیگر، فین‎تک ازطریق افزایش ریسک و تأثیر منفی بر مقررات مالی، کاهش توسعه اقتصادی و رفاه خانوارها را در پی دارد. طی دو دهه اخیر، اقتصاد ایران همراه با گسترش زیرساخت‎های فناوری و اطلاعات، توسعه اینترنت و خدمات مالی، رشد قابل‌توجهی را در صنعت فین‎تک تجربه کرده است. ازاین‎رو، تحلیل تأثیر فین‎تک بر رفاه خانوارهای روستایی به‌عنوان شاخصی برای انعکاس قدرت خرید و توانایی کسب تسهیلات و امکانات زندگی، از ضرورت ویژه‎ای برخوردار است. باوجوداین، نقش و اهمیت فین‎تک بر رفاه خانوارهای روستایی در هیچ‌یک از پژوهش‎های کشور بررسی نشده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی اثر فین‎تک بر رفاه خانواره‎های روستایی استان‎های ایران طی دوره زمانی 1399−1393 با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی داده‎های پانلی است.