ОСОБЛИВОСТІ ВІДТВОРЕННЯ НАСЕЛЕННЯ В УКРАЇНІ НАПЕРЕДОДНІ ШИРОКОМАСШТАБНОГО РОСІЙСЬКОГО ВТОРГНЕННЯ - Ірина Курило (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена проблемам відтворення населення в Україні у період перед широкомасштабним російським вторгненням. Мета роботи − проаналізувати новітні демографічні тенденції, оцінити стан природного відтворення населення перед війною та визначити основні напрями впливу воєнних подій на демографічне відтворення. Аналіз показав, що після відносно сприятливого періоду підвищення народжуваності (2002-2012 рр.) й сталого зниження смертності (2008-2013 рр.) в Україні, вже у 2014-2021 рр. відбувалось погіршення параметрів природного руху населення. Військово-політична та економічна нестабільність останніми роками була підсилена також епідемією COVID-19, що спричинило значне збільшення масштабів й інтенсивності депопуляції. Наслідки війни для відтворення населення будуть вкрай несприятливими, їх вплив позначатиметься на демографічному відтворенні ще тривалий час після перемоги України в цій війні.