ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРОТИБОРСТВО: МОДЕЛІ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ОЦІНЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЙ - Андрій Дудатьєв; Леонід Куперштейн; Олеся Войтович (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
Життєдіяльністьсучасних великих соціотехнічних систем, які складаються з двох складових: технічної і соціальної частин, відбувається у конкурентному інформаційному просторі. Томуінформаційна безпека таких систем загалом, зокрема держави, у великій мірі залежить від рівня захищеності соціуму. Спеціальні деструктивні інформаційно-психологічні операції, що проводяться проти соціальної складової соціотехнічної системи, переслідують головну мету інформаційного протиборства, а саме: зміну його стану, шляхом перепрограмування свідомості суспільства (соціальної частини соціотехнічних систем).Одним із шляхів реалізації спеціальної інформаційної операції є використання спеціально підготовленої умовної одиниці інформації, наприклад мема, який поширюється в інформаційному просторі завдяки використанню різноманітних каналів впливу і виконує функцію фактично "інфікування" саме соціальної частини соціотехнічних систем. Розглянуто задачі, які необхідно вирішити для досягнення мети деструктивного інформаційно-психологічного впливу. Також наведено основні етапи підготовки та здійснення інформаційно-психологічної операції. Розроблена структурна модель процесів при реалізації інформаційного протиборства. У статті запропонована модель реалізації спеціальної інформаційно-психологічної операції, яка побудована на базі формули Бернуллі і дозволяє отримати ймовірнісну оцінку ефективної реалізації інформаційно-психологічної операції. Також подальший аналіз розробленої моделі, дозволяє отримати оцінку ефективності проведення спеціальної інформаційно-психологічної операції. Ефективність проведеної спеціальної інформаційно-психологічної операції оцінюється ймовірною кількістю елементів соціальної частини, яка під дією цього впливу змінила свій початковий стан, і, як наслідок, вся соціотехнічних систем вийшла зі стану рівноваги. Запропоновані моделі пропонується використовувати при вирішенні задач прогнозування ризиків проведення спеціальних інформаційно-психологічних операцій і відповіднопобудові системи протидії деструктивним інформаційно-психологічним впливам.