ОСОБЕННОСТИ АЗОТИСТОГО ОБМЕНА У СПОРТСМЕНОВ-ПЛОВЦОВ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2007)
În articol sunt prezentate rezultatele analizei comparative efectuate de autori a indicilor metabolismului în plasma sângelui azotat pe un eşantion de 17 tineri înotători cu vârstă de 16-19 ani. Cercetările au fost efectuate după metoda de cromatografie cu schimb de ioni pe analizatorul aminoacizilor AAA-339M. Sângele a fost adunat dimineaţă pe stomacul gol şi a fost prelucrat după metoda tradiţională. Au fost obţinute date veridice ce denotă ca la înotători au loc modificări specifice ale spectrului de aminoacizi în plasma sângelui. În articol este argumentată necesitatea controlului spectrului de aminoacizi în plasmă cu scopul de a întreprinde la momentul oportun măsuri profilactice şi de reabilitare.