Трансформація процесів планування та управління фінансами підприємств як реакція на економічні виклики - Maxim Khatser (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2023)
Стаття присвячена формуванню нових наукових рішень щодо пошуку шляхів трансформації процесів планування та управління фінансами на підприємствах України як реакції на економічні виклики у країні. Доведено, що українські підприємства потребують трансформації процесів планування та управління фінансами і внесення змін у системні елементи планової та управлінської діяльності (мета, завдання, суб’єкти, об’єкти, предмет, умови, принципи, методи). Метою статті є розкриття напрямів трансформації процесів планування та управління фінансами на підприємствах України як реакції на економічні виклики у країні. Методологія: використано комплекс загальних та спеціальних методів на емпіричному і теоретичному рівнях, таких як: метод абстрагування для визначення системних елементів планової та управлінської діяльності підприємств України, що потребують трансформації; метод літературного аналізу для дослідження наукових розробок у сфері планування та управління фінансами на підприємствах; метод порівняння для деталізації трансформації системних елементів планової та управлінської діяльності підприємств України; методи систематизації, групування і логічного узагальнення для систематизації інформації, формування висновків і наукових пропозицій статті. У статті використано системно-функціональний, історичний та системний підходи у розкритті і вирішенні проблематики пошуку напрямів трансформації процесів планування та управління фінансами на підприємствах України як реакції на економічні виклики у країні. Результати: виявлено та запропоновано напрями трансформації процесів планування та управління фінансами на підприємствах України як реакції на економічні виклики у країні з акцентом на внесення змін у системні елементи планової та управлінської діяльності (мета, завдання, суб’єкти, об’єкти, предмет, умови, принципи, методи).