Procjene pedagoga o osposobljenosti za istraživanje vaspitno-obrazovne prakse - Sanja Živanović (Naša Škola, 2021)
Stručni saradnici, pedagozi, učestvuju u svim fazama vaspitno-obrazovnog procesa. Rade na planiranju i programiranju, unapređivanju i istraživanju vaspitno-obrazovnog rada, sarađuju sa nastavnicima, roditeljima, učenicima, prate i uvode inovacije, rade na povezivanju sa lokalnom i širom zajednicom, što sve upućuje na široku lepezu sve složenijih zahtjeva koji se pred njih postavljaju i na koje moraju adekvatno odgovoriti.  Još u toku studija, budući pedagozi se osposobljavaju za radne zadatke i funkcije koje ih očekuju u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, kakva je škola. Cilj nam je bio ispitati stavove pedagoga o profesionalnoj osposobljenosti za istraživanje vaspitno-obrazovnog rada, kao jednog od područja rada pedagoga, koje su stekli tokom njihovog studiranja. Istraživanje je obuhvatilo 32 pedagoga koji su već zaposleni u osnovnim školama na području Republike Srpske. U radu smo koristili metodu teorijske analize, te metodu empirijskog neeksperimentalnog istraživanja (servej metod). Zavisno od primijenjenih istraživačkih metoda, koristili smo tehniku anketiranja i skaliranja, a od instrumenata anketni upitnik i petostepenu skalu stavova u kojoj se ponuđeni odgovori odnose na procjenu opisanih ajtema. Analiza rezultata je pokazala da ne postoji statistički značajna razlika u stavovima pedagoga o profesionalnoj osposobljenosti za područje rada istraživanje vaspitno-obrazovne prakse, u odnosu na godine radnog staža, kao i u odnosu na mjesto završenog studija. Istraživački nalazi upućuju na postojeći kvalitet profesionalne osposobljenosti pedagoga, istrajnost u održavanju kvaliteta istog, te doslijednost različitih univerziteta u pogledu osposobljenosti stručnih saradnika za navedeno područje rada.