Regional geography and Ivan Gams - Drago Perko (Dela, 2003)
V drugi polovici 20. stol. sta bila za regionalno geografijo značilna predvsem nazadovanje njene teorije in izjemen razvoj njene metodologije. V zadnjih letih se krepi vloga kartografije in zemljepisnih imen v regionalni geografiji ter poudarja human(ističn)a komponenta regionalne geografije. V Sloveniji se je pomen regionalne geografije povečal zlasti po osamosvojitvi Slovenije. I. Gams je k razvoju slovenske regionalne geografije največ prispeval z regionalizacijami Slovenije, srednješolskim učbenikom in vodenjem dolgoletnega regionalnogeografskega znanstvenega projekta ter kot mentor mladim raziskovalcem.