Egy Nāgārjuna-mű a Csoma-gyűjteményben - Imre Hamar (Távol-keleti Tanulmányok, 2010)
A Csoma-gyűjtemény első kötete egy rövid munka a függően keletkezés tanításáról, amely egy versből és a hozzá fűzött kommentárból áll. A verset a hagyomány Nāgārjunának tulajdonítja, a kommentár szerzősége azonban kérdéses. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy Csoma tanulmányaiban miként szerepel ez a munka és tantétel, továbbá elemezzük a függően keletkezés doktrínáját s közöljük a Csoma-gyűjteményben szereplő mű fordítását.