URUMÇİ VE ESKİ UYGUR DİLİNDEKİ “YÜRÜÑÇİN” ÜZERİNE - Dai MATSU; Alimcan İNAYET (Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2014)
Bu makale “Yalım Kaya Bitigi Osman Fikri Sertkaya Armağanı” adlı kitaptan alınmıştır. Makalede “Ürümçi” sözcüğünün etimolojisi tartışılmıştır. Yazara göre, “Ürümçi” sözcüğünün kökeni eski Uygur metinlerinde geçen “Yürüñçin” sözcüğüne dayanmaktadır. “Yürüñçin” sözcüğü ise “beyaz” anlamındaki “(y)ürüñ” ile Çince “zhen” sözcüğünden oluşmuştur. Bu sözcüğün esli Çince “ Bai-shui-zhen “Aq-su (bai-shui) gazarmisi”dir.