Les relacions entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu durant el mandat de Van Rompuy (2010-2014) - Miguel Papí Boucher (Revista Catalana de Dret Públic, 2015)
Aquest article tracta d'oferir una visió general de l'evolució de les relacions entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu durant el mandat del primer president permanent del Consell Europeu, que coincideix amb la VII legislatura del Parlament Europeu (juny 2009-juny 2014). Aquestes relacions van estar condicionades per l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, que reconeix el Consell Europeu com a institució de la Unió i crea la figura del seu president permanent. Tanmateix, el marc jurídic que el Tractat de Lisboa oferia per al desenvolupament de les relacions entre les dues institucions més polítiques de la Unió es va veure superat per l'esclat de la crisi financera del 2008. En efecte, la crisi va obligar als caps d'estat i de Govern de la Unió Europea a dissenyar una resposta europea a la crisi, caracteritzada per un pragmatisme que no sempre ha respectat els límits del Tractat. Aquest pragmatisme, al costat de la necessitat d’omplir les llacunes que el Tractat de Lisboa oferia quant a les relacions entre el Parlament Europeu i el Consell Europeu han provocat un augment de les pràctiques informals institucionals.