BİGADİÇ BORAT YATAKLARI VE ÇEVRESİNİN JEOLOJİSİ VE MİNERALOJİSİ - Cahit HELVACI; Orhan ALACA (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1991)
Bigadiç volkano-sedimanter havzasında Miyosen yaşh birimler Paleozoyik-Mesozoyik yaşlı temci kayaçtan üzerine uyumsuzlukla otururlar. Miyosen yaşlı birimlerin alttan üste doğru dizilimi ise şöyledir: taban volkaniti birimi, taban kireçtaşı birimi, alt tüf birimi, alt boratlı birim, üst tüf birimi, üst boratlı birim ve bazalt. Miyosen yaşh birimler üzerine uyumsuz olarak genç tortullar ve genç tortulların üzerine yine uyumsuz olarak alüvyon gelir. Bölgede, Paleozoyik ve Mesozoyik yaşh kayaçlardan oluşan temelde, Miyosen öncesinde meydana gelen blok faylanmalar ve dislokasyon sonucu farklı yükselme ve alçalmalar meydana gelmiştir. Bunun sonucu irili, ufaklı birçok dağ arası playa göl tipi çökelim havzaları oluşmuştur. Buralarda Miyosen tortulları çökelmişlerdir. Çalışma alanında görülen kıvrım eksenlerinin genel yönleri KD-GB dir. Tabakalar genellikle KB veya GD ya eğimli olup eğimleri 5° ile 35° arasında değişmekledir. Borat yataklan, birbirlerinden üst tüf birimi ile aynlan alt ve üst boratlı birim içinde iki ayn zon halinde görülürler. Bölgede alt borat zonu 35 ile 130 metre arasında, üst borat zonu ise 20 ile 110 metre arasında kalınlık değişimi gösterir. Bor cevherleri kiltaşı, çamurtaşı, tüf ve ince katmanlı kireçtaşı ile ardalanmalı olup, genel olarak merceksel yapılar sunarlar. Her iki cevher zonunda da kolemanit ve üleksit baskın minerallerdir. Bunun yanında görülen diğer bor mineralleri ise pandermit, probertit, havlit, lunclit, meyerhofferit, hidroborasit ve inyoittir. Kolemanit, alt ve üst borat zonlarında, olasılıkla tortul/su arayüzeyinin altında, pekleşmemiş tortullar içinde, tortullaşmayla yaşıt olarak doğrudan doğruya çözeltilerden oluşmuştur ve yumrular tortullann pekişmesine koşut olarak büyümelerini sürdürmüşlerdir. Üleksitin oluşumu da kolemanite benzer şekilde Na konsantrasyonun arttığı evrelerde gelişmiştir.