Вологозабезпеченість і родючість ґрунту в системі лісових смуг Правобережного Лісостепу - В. П. Шлапак; Н. В. Зворська (Науковий вісник НЛТУ України, 2024)
Досліджено вологозабезпеченість та вміст поживних речовин у ґрунті, а також визначено рівень кислотності ґрунтів в системі полезахисних смуг Правобережного Лісостепу України. Проведено ряд досліджень в межах дії екотону, значення якого має істотне значення в умовах глобальних змін клімату, та представлено дані, отриманні внаслідок проведених досліджень. З'ясовано позитивний вплив полезахисних лісових смуг висотою 20-23 м у зоні дії екотонних ландшафтів на фізико-хімічні властивості ґрунту, проте простежується зниження врожайності сільськогосподарських культур. Протиерозійну ефективність насаджень визначали шляхом порівняння запасів вологи, рівнем кислотності, а також запасів гумусу, загального азоту, калію та фосфору в орному горизонті ґрунту, захищеному протиерозійними лісовими смугами. Вологість ґрунту визначали за гравіметричним методом. Дослідженнями виявлено позитивний вплив лісосмуг на стан сільськогосподарських ґрунтів Правобережного Лісостепу України. Встановлено, що мікроклімат ґрунту на дослідних полях з посівами пшениці озимої (Triticum aestivum L.), кукурудзи звичайної (Zea mays L.) та соняшнику однорічного (Helianthus annuus L.) можна визначити як вологий в межах екотонних ландшафтів та контролі. Охарактеризовано кліматичні та ґрунтові умови регіону за середньо багаторічними даними 1991-2020 рр. Розглянуто вміст поживних речовин, в тому числі, вміст рухомого азоту NO3, калію К2О та фосфору Р2О5. Середній вміст гумусу являється низьким (2,3 %), що характерно для даного типу ґрунту. Простежується зменшення гумусу в верхньому 0-20 см шарі ґрунту порівняно з наявністю його у 0-40 см шарі ґрунту. Реакція ґрунтового розчину – нейтральна, тобто рівень кислотності в межах норми та в середньому становить 6,3 рН. Проаналізовано запаси загальної та доступної вологи ґрунтів, які відповідно становлять 67,9 і 41,2 мм у межах екотону та 67,2 і 40,6 мм у контролі. Спостерігаємо зменшення запасів вологи, хоч і частку різниці запасу вологи в контролі є досить незначним, відносно даних у межах екотону – 0,7 мм при запасах загальної вологи та 0,6 мм при запасах доступної вологи. Значення вологості ґрунтів у межах екотону на відстані від полезахисних лісових смуг (від 5 до 20 м) також мають досить не істотну різницю.