Nowa historia filmu jako archeologia mediów - Thomas Elsaesser (Kwartalnik Filmowy, 2009)
Artykuł jest próbą ocenienia wpływu, jaki technologie cyfrowe wywierają na nasze pojmowanie historii filmu. Wprawdzie tzw. Nowa Historia Filmu przyczyniła się do wznowienia badań nad „początkami” kina, ale nie odniosła jeszcze znaczącego sukcesu w analizowaniu krytycznego momentu multimedialnego z przełomu stuleci. Stając wobec takiego wyzwania, autor przytacza argumenty przemawiające za nowym modelem historiograficznym, tzw. archeologią mediów, tak by można było przezwyciężyć opozycję między „starymi” i „nowymi” mediami, zdestabilizowaną we współczesnej praktyce medialnej. Obszar doświadczenia audiowizualnego musi zostać poddany ponownemu mapowaniu, co pozwoli wyjaśnić znaczenie takich pojęć, jak ucieleśnienie, interfejs, narracja, diegeza, a także dostarczy nowych impulsów do badań nad nierozrywkowymi zastosowaniami dyspozytywu audiowizualnego.