Studia z dziejów książki, prasy i bibliotek. Stan badań za lata 2010–2013, pod red. Zdzisława Kropidłowskiego, Dariusza Spychały, Bydgoszcz 2014 - Joanna Gomoliszek (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2016)
Recenzja publikacji stanowiącej plon konferencji naukowej, która odbyła się w 2013 r. w Bydgoszczy i dotyczyła dziejów książki i prasy w kulturze. Wyniki swoich badań przedstawiło na niej 22 badaczy z uniwersytetów i szkół wyższych z całego kraju. Książka składa się z 19 artykułów omawiających szeroki wachlarz zagadnień od starożytności do czasów współczesnych.